Vaping ur ett miljöperspektiv

Beslutsfattare och forskarsamhället förstår ännu inte effekterna av dessa relativt produkter på marknaden, men gör klart att vi måste ta deras användning och återvinning på större allvar medan de är tillgängliga för konsumenterna. Studier kring dess hälsoeffekter för människor har redan gjorts i viss omfattning. Däremot behövs mer studier kring vapings eventuella påverkan på miljön. Det är dock fastställt att rökning släpper ut mycket mer toxiska hälsofarliga kemikalier jämfört med den ånga som produceras av vaping.

Miljöfara med e-cigaretter

Miljöfaran vid vaping kan istället handla mer om behållarna som används vid viss typ av e-cigaretter. Främst så kallade podsystem som använder sig av vätskebehållare gjorda i plast som slängs mellan olika doseringar. Metallen som används för e-cigaretterna måste även återvändas i närmast miljöstation. Det är även viktigt att man har koll på att förbrukade behållare slängs i rätt plastkontainer i samband med återvinning.

Ett sätt att hålla koll på vilka typer av produkter du handlar är att hålla utkik efter CE-märkning på vapingutrustningen du köper. Du kan köpa e-cigaretter med CE-märkning hos Vapehuset.se som är en pålitlig distributör av vapingutrustning. Att produkten är CE-märkt innebär att tillverkaren eller importören intygar att den uppfyller EU:s hälso-, miljö- och säkerhetskrav. Detta är väldigt viktigt att uppmärksamma när du köper e-cigaretter på nätet eller i butik.

E-juiceflaskor ger mindre spill

En stor fördel med vaping jämfört med traditionell rökning är att man vid användande av e-juice kan minska spillet av material då e-juicer i större behållare kan användas under en mycket längre tidsperiod. Flaskorna som är gjorda i plast kan återvinnas och slängs väldigt sällan ute i naturen jämfört med vanliga cigarettstumpar.